Interesariusze Banku i relacje z otoczeniem

Interesariuszami BNP Paribas Bank Polska S.A. są wszyscy ci, na których wpływamy i którzy oddziałują na naszą organizację. W naszej działalności bierzemy pod uwagę ich potrzeby oraz uwzględniamy ich opinie w naszych działaniach. Stawiamy na stały i otwarty dialog również dlatego, że opinie naszych interesariuszy pozwalają uwzględniać w planach Banku zmieniające się uwarunkowania społeczno-ekonomiczne.

Interesariusze Banku

• Klienci: indywidualni i instytucjonalni: bankowość detaliczna, Wealth Management, bankowość korporacyjna, bankowość mikro, bankowość MŚP, segment Agro.
  • Pracownicy i współpracownicy.
  • Spółki Grupy Kapitałowej BNP Paribas Bank Polska S.A.
  • Podmioty w ramach Grupy BNP Paribas w Polsce i za granicą.
  • Otoczenie rynkowe: partnerzy biznesowi, dostawcy, Związek Banków Polskich, organizacje konsumenckie i branżowe, otoczenie konkurencyjne, administracja, media ogólnopolskie.
  • Organy nadzorujące: Komisja Nadzoru Finansowego, Narodowy Bank Polski.
  • Rynek kapitałowy: inwestorzy instytucjonalni oraz indywidualni, Giełda Papierów Wartościowych w Warszawie, agencje ratingowe, analitycy.
  • Społeczności lokalne: partnerzy społeczni, lokalna administracja samorządowa, instytucje wspierające wydarzenia kulturalne, edukacyjne i sportowe, uczelnie, szkoły, mieszkańcy lokalnych społeczności, media lokalne, organizacje pozarządowe, Fundacja BNP Paribas.
  • Środowisko naturalne: organizacje regulacyjne oraz organizacje pozarządowe zajmujące się kwestiami środowiskowymi.

Główne formy i narzędzia komunikacji z interesariuszami

• Bezpośrednie spotkania i rozmowy telefoniczne z naszymi Klientami. Analiza opinii Klientów na temat jakości obsługi i oferowanych przez nas usług. Strony www, profile w mediach społecznościowych: Facebook, Instagram i LinkedIn.
  • Cykliczne badania satysfakcji pracowników, narzędzia komunikacji wewnętrznej, bezpośrednie spotkania i rozmowy.
  • Bieżący kontakt z partnerami społecznymi w ramach realizacji projektów z zakresu CSR i zrównoważonego rozwoju Banku oraz Fundacji BNP Paribas.
  • Bieżący kontakt z parterami biznesowymi i dostawcami.
  • Badania ankietowe opinii interesariuszy prowadzone w ramach przygotowań do raportowania danych niefinansowych.
  • Materiały informacyjne i raporty przeznaczone dla środowiska inwestorskiego.
  • Bieżący kontakt z przedstawicielami instytucji rynku kapitałowego.

Kluczowe partnerstwa

BNP Paribas Polska Bank S.A. kieruje się przekonaniem, że do osiągnięcia stanu sprawiedliwości społecznej i klimatycznej, niezbędne jest realizowanie 17. Celu Zrównoważonego Rozwoju, czyli nawiązywanie partnerstw międzysektorowych. Aby skutecznie zmieniać świat wokół nas, promować dobre praktyki w biznesie, a w szczególności w sektorze usług finansowych w zakresie dostępności produktów, usług i placówek czy też odpowiedzialnej sprzedaży, podejmujemy współpracę międzysektorową z licznymi partnerami.

• Dołączenie do grona sygnatariuszy Deklaracji Odpowiedzialnej Sprzedaży.
  • Wzmocnienie współpracy z UN Global Compact poprzez dołączenie do programu Standard Etyki.
  • Wzmocnienie współpracy z Centrum UNEP/GRID-Warszawa poprzez dołączenie do Programu Climate Leadership.
  • Dołączenie do Koalicji na rzecz Rozwoju Rynku Żywności Bio.
  • Przystąpienie do międzynarodowego konsorcjum branżowego Cool Farm Alliance (CFA), zrzeszającego podmioty pracujące na rzecz rozwoju rolnictwa zrównoważonego.
  • Wzmacnianie współpracy z partnerami społecznymi akcji „Dziel się pomocą”.

Więcej informacji o partnerstwach BNP Paribas Bank Polska S.A. znajduje się na tej stronie.

• Współpraca z Fundacją Dobra Sieć przy tworzeniu narzędzia do ewaluacji programów stypendialnych oraz udział w pilotażowych badaniach.
  • Partnerstwo ze Stowarzyszeniem Przyjaciół Integracji – stworzenie cyklu artykułów o bezpieczeństwie finansowym dla osób z niepełnosprawnościami we współpracy z ekspertami Banku.
  • Współpraca z Towarzystwem Nasz Dom oraz udział w pracach komisji programu stypendialnego „Moja przyszłość”, skierowanego do dzieci i młodzieży objętej pieczą zastępczą.
  • Partnerstwo ze Stowarzyszeniem Aktywnie Przeciwko Depresji i Fundacją SYNAPSIS w ramach programu filantropii indywidualnej w Banku „Wspieram Cały Rok”.
  • Wzmocnienie współpracy z Koalicją Liderzy Pro Bono poprzez pracę nad „Kartą Wolontariatu Pracowniczego”.
  • Wzmocnienie współpracy ze Stowarzyszeniem WIOSNA poprzez współpracę przy wolontariacie pracowniczym w ramach Szlachetnej Paczki.

Więcej o partnerach Fundacji BNP Paribas można przeczytać na tej stronie.