Metodologia

Bank BNP Paribas od 2010 roku zbiera dane pozafinansowe, a od 2011 roku publikuje roczne raporty społeczne zawierające dane pozafinansowe według wytycznych GRI (Global Reporting Initiative).

Publikacje dostępne są na stronie internetowej Banku.

Raport, który oddajemy w Państwa ręce, obejmuje okres od 1 stycznia 2019 roku do 31 grudnia 2019 roku, Bank ujmując dane dotyczące BNP Paribas Bank Polska S.A. oraz spółek, wchodzących w skład Grupy Kapitałowej Banku BNP Paribas S.A. (zwane w materiale: Grupa Kapitałowa Banku) na dzień 31.12.2019 roku:

1. Bankowy Fundusz Nieruchomościowy ACTUS Sp. z o.o. („ACTUS”).
  2. BNP Paribas Towarzystwo Funduszy Inwestycyjnych S.A. („TFI”).
  3. BNP Paribas Leasing Services Sp. z o.o. („LEASING”).
  4. BNP Paribas Group Service Center S.A. („GSC”).
  5. Campus Leszno Sp. z o.o.
  6. BGZ Poland ABS1 DAC („SPV”).
  7. BNP Paribas Solutions Spółka z o.o.

W związku ze specyfiką działalności spółek: ACTUS oraz SPV prezentowane w Raporcie dane niefinansowe nie obejmują wskazanych podmiotów.

Poprzednia publikacja – Raport CSR Banku BNP Paribas za rok 2018 – została opublikowana 14.03.2019 r.

Raportowane wcześniej dane nie wymagały korekt. Porównując dane liczbowe za rok 2018 i 2019 należy wziąć pod uwagę przejęcie podstawowej działalności Raiffeisen Bank Polska S.A. przeprowadzanej w latach 2018-2019, która wiązała się m.in. ze zwiększeniem skali działalności operacyjnej połączonego Banku.

Raport spełnia również obowiązki raportowania danych niefinansowych określone w Ustawie o Rachunkowości implementującej wytyczne Dyrektywy UE 2014/95 w zakresie ujawniania danych niefinansowych. Stanowi on załącznik do Sprawozdania Zarządu z działalności Grupy Kapitałowej BNP Paribas Bank Polska S.A. w roku 2019 i dostępny jest na stronie Banku w zakładce raporty okresowe Banku BNP Paribas S.A.

Niniejszy raport został opracowany w zgodzie z wytycznymi standardu raportowania GRI Standards na poziomie Core. Raport nie został poddany dodatkowej zewnętrznej weryfikacji.

Zgodnie z zaleceniami standardu GRI Standards, w procesie określania istotności raportowanych tematów uwzględniono opinie interesariuszy wewnętrznych i zewnętrznych Banku BNP Paribas S.A. Interesariusze zewnętrzni zostali włączeni w proces raportowania za pośrednictwem ankiety on-line. W toku dokonanej rewizji istotności raportowanych tematów, zidentyfikowano tematy wskazane poniżej.

Lista najbardziej istotnych tematów raportowania niefinansowego za rok 2019
Istotne tematy Raportowane treści
1. Prosta i transparentna komunikacja link
2. Przyjazne miejsce pracy i odpowiedzialne zarządzanie zatrudnieniem link, link, link, link, link, link