Interesariusze Banku

Zrównoważony rozwój zakłada harmonijną współpracę z interesariuszami. Aby nasze działania w jak największym stopniu odpowiadały na potrzeby i oczekiwania interesariuszy, interesujemy się ich potrzebami, uwzględniamy ich opinie w naszych działaniach.

Stawiamy na stały i otwarty dialog – również dlatego, że opinie naszych interesariuszy pozwalają uwzględniać w planach Banku zmieniające się uwarunkowania społeczno-ekonomiczne.

Interesariusze BNP Paribas Bank Polska

• Klienci: indywidualni i instytucjonalni: bankowość detaliczna, Wealth Management, bankowość korporacyjna, bankowość mikro, bankowość MŚP, segment Agro.
  • Pracownicy i współpracownicy.
  • Spółki Grupy Kapitałowej BNP Paribas Bank Polska SA
  • Podmioty w ramach Grupy BNP Paribas w Polsce i za granicą.
  • Otoczenie rynkowe: partnerzy biznesowi, dostawcy, Związek Banków Polskich, organizacje konsumenckie i branżowe, otoczenie konkurencyjne, administracja, media ogólnopolskie.
  • Organy nadzorujące: Komisja Nadzoru Finansowego, Narodowy Bank Polski.
  • Rynek kapitałowy: inwestorzy instytucjonalni oraz indywidualni, Giełda Papierów Wartościowych w Warszawie, agencje ratingowe, analitycy.
  • Społeczności lokalne: partnerzy społeczni, lokalna administracja samorządowa, instytucje wspierające wydarzenia kulturalne, edukacyjne i sportowe, uczelnie, szkoły, mieszkańcy lokalnych społeczności, media lokalne, organizacje pozarządowe, Fundacja BNP Paribas.
  • Środowisko: organizacje regulacyjne oraz organizacje pozarządowe zajmujące się kwestiami środowiskowymi.

Wiedzę na temat potrzeb i oczekiwań naszych interesariuszy zdobywamy korzystając z wielu kanałów komunikacji i metod dialogu. Dokładamy starań, aby przekazywać otoczeniu kompletne i rzetelne informacje o naszych celach i działaniach.

Główne formy i narzędzia komunikacji z interesariuszami

• Bezpośrednie spotkania i rozmowy telefoniczne z naszymi klientami. Analiza opinii klientów na temat jakości obsługi i oferowanych przez nas usług. Strony www, profile w mediach społecznościowych: Facebook, Instagram i LinkedIn.
  • Cykliczne badania satysfakcji pracowników, narzędzia komunikacji wewnętrznej, bezpośrednie spotkania i rozmowy.
  • Bieżący kontakt z partnerami społecznymi w ramach realizacji projektów CSR Banku oraz Fundacji BNP Paribas.
  • Bieżący kontakt z parterami biznesowymi i dostawcami.
  • Badania ankietowe opinii interesariuszy prowadzone w ramach przygotowań do raportowania danych niefinansowych.
  • Materiały informacyjne i raporty dedykowane środowisku inwestorskiemu.
  • Bieżący kontakt z przedstawicielami instytucji rynku kapitałowego.

Partnerstwa

Bank BNP Paribas kieruje się przekonaniem, iż by osiągnąć stan sprawiedliwości społecznej i klimatycznej, niezbędne jest realizowanie 17 Celu Zrównoważonego Rozwoju, czyli nawiązywanie partnerstw międzysektorowych.

Aby skutecznie zmieniać świat wokół nas, promować dobre praktyki w biznesie, a w szczególności w sektorze usług finansowych – na przykład dotyczące dostępności produktów, usług i placówek czy też odpowiedzialnej sprzedaży, przeciwdziałać zmianom klimatu, a także umacniać wpływ społeczny podejmujemy współpracę międzysektorową z licznymi partnerami.

Kluczowe nowe partnerstwa nawiązane w 2019 roku

• Poparcie inicjatywy „CEO call to action” przez Przemka Gdańskiego, jako pierwszego CEO w Polsce.
  • Inauguracja projektu Deklaracji Odpowiedzialnej Sprzedaży.
  • Nawiązanie współpracy z Krajowym Instytutem Gospodarki Senioralnej.
  • Rozwijanie współpracy z organizacjami społecznymi – partnerami kampanii „Zostań Zmianą”.
  • Dołączenie do grona sygnatariuszy Deklaracji CSR Polsko-Francuskiej Izby Gospodarczej.
  • Nawiązanie współpracy z UNEP/GRID-Warszawa oraz wsparcie inicjatywy Eco Miasto.
  • Dołączenie do Partnerstwa Razem dla Środowiska.
  • Dołączenie do Partnerstwa dla klimatu miasta Warszawy.

Więcej informacji o partnerstwach Banku BNP Paribas znajduje się na stronie Banku.

Partnerzy Fundacji BNP Paribas

1. Fundacja Edukacyjna Przedsiębiorczości
  2. Stowarzyszenie Absolwentów Programu Klasa
  3. Filharmonia Narodowa